NEW YORK CITY, New York (SGN) – Các chuyên gia dinh dưỡng cho rằng
nữ giới thường phải trải qua nhiều giai đoạn thay đổi hormone nội tiết tố trong
cuộc đời, từ lúc dậy thì, mang thai cho đến thời kỳ mãn kinh. Chính vì vậy mà
việc ăn uống, nạp vào cơ thể những thực phẩm đầy dưỡng chất cực kỳ quan trọng.
Trong danh sách các thực phẩm có thể giúp cân bằng hormone khi
phụ nữ từ 40 trở lên có sự xuất hiện của khoai lang, theo trang mạng MindBodyGreen.
Những thay đổi bên trong cơ thể khi bước vào tuổi 40
Lúc này, mức độ estrogen và progesterone bắt đầu giảm và quá trình tiêu hóa cũng bắt đầu chậm đi. Một số thực phẩm có thể bạn rất thích ăn trước đây nhưng dần dần làm bạn cảm thấy khó chịu, đầy bụng, đặc biệt là những thực phẩm có chứa lượng tinh bột cao.Tuy nhiên, khoai lang lại là trường hợp ngoại lệ. Khoai lang có rất nhiều tinh bột nhưng cực kỳ lành mạnh, tốt cho quá trình tiêu hóa và đào thải chất dơ ra khỏi cơ thể.
Theo Bác Sĩ Aviva Room, tác giả cuốn sách “Botanical Medicines
for Women’s Health,” khoai lang có chứa một loại carbohydrate đặc biệt có lợi
cho sức khỏe đường ruột. Những carbohydrate này sẽ di chuyển qua ruột non mà
không tiêu hóa hoàn toàn, sẽ chuyển hóa thành dạng kháng khi trôi đến ruột kết,
dần dần lên men và đóng vai trò như một men vi sinh cho tiêu hóa.
Chế biến khoai lang như thế nào?
Một mẹo vặt mà các chuyên gia dinh dưỡng thường khuyên là hãy bỏ
khoai lang vào tủ lạnh qua đêm, sau đó hãy hâm nóng khi ăn. Việc này sẽ giúp
khoai lang tăng hàm lượng tinh bột kháng, tốt cho sức khỏe.
Ngoài các carbohydrate tốt, khoai lang còn chứa nhiều chất oxy
hóa và khoáng chất tốt cho phụ nữ trên 40, chẳng hạn như vitamin A, vitamin C,
vitamin B6, magnesium, potassium và manganese.
Bên cạnh việc ăn khoai lang bằng cách luộc, bạn cũng có thể chế
biến các món ăn từ khoai lang như làm món khoai lang nướng với dầu olive và các
thảo mộc có mùi, khoai lang xào với thịt bò, thịt gà; làm món ăn vặt như khoai
lang chiên; hay thậm chí là làm các món tráng miệng như bánh khoai lang hay kem
khoai lang.
From Web MD:
You might only eat this veggie at Thanksgiving, but sweet
potatoes are full of nutrients that make them worth having all year long.
The truth is they're not potatoes. They are naturally sweet roots in the morning glory family. Although Native Americans were growing sweet potatoes when Columbus came to America in 1492, these veggies grew in Peru as early as 750 B.C.
There are hundreds of types of sweet potatoes. Some have white or cream-colored flesh. Others are yellow, red, or purple. The "Covington" is the variety you're most likely to find at the store. It has pink skin and bright orange pulp.
While yams and sweet potatoes may look alike, a true yam is a
tuber vegetable, like a regular potato.
Nutrients per Serving
One sweet potato has:
Calories: 112
Fat: 0.07 grams
Carbohydrates: 26 grams
Protein: 2 grams
Fiber: 3.9 grams
Vitamins and Minerals
Just one sweet potato gives you 400% of the vitamin A you need each day. This helps keep your eyes healthy as well as your immune system, your body's defense against germs. It's also good for your reproductive system and organs like your heart and kidneys.
Sweet potatoes are rich in:
Vitamin C
Vitamin D
Calcium
Iron
Magnesium
Phosphorus
Potassium
Thiamin
Zinc
Natural compounds called carotenoids give sweet potatoes their
rich color. Carotenoids are also antioxidants, which means they have the power
to protect your cells from day-to-day damage.
Health Benefits
Sweet potatoes earned the name "superfood" because of
the amount of nutrients they have. Studies show they may help with:
Cancer. Carotenoids in sweet potatoes might lower your risk for cancer. Purple sweet potatoes are high in another natural compound called anthocyanin that might lower your chances of getting colorectal cancer.
Diabetes. Compounds in sweet potatoes could help control blood
sugar. When boiled, sweet potatoes are low on the glycemic index (GI), which
means they won't raise your blood sugar as quickly as high-GI foods.
Heart disease. Research shows that sweet potatoes can lower your
LDL "bad" cholesterol, which may lower your odds of heart problems.
Macular degeneration. Large amounts of beta-carotene and vitamin
A, which are in sweet potatoes, can lower your chances of getting this eye
disease, which is the most common cause of vision loss.
Obesity. Purple sweet potatoes may help lower inflammation in
your body and keep fat cells from growing, which may help you lose weight.
Risks and Warnings
Sweet potatoes are high in carbohydrates. Some methods of
cooking, like baking, roasting, and frying, will raise their glycemic index and
cause your blood sugar to spike. If you have type 2 diabetes, talk to your
doctor or a dietitian about how to safely include this veggie in your meals.
Although very rare, some people have a severe allergy to sweet potatoes.
How to Prepare It
At the store, choose firm, not mushy, sweet potatoes that have even-colored skin. Use a stainless-steel knife to cut them. A carbon knife will darken the flesh.
While you may usually top your sweet potatoes with brown sugar
and marshmallows at Thanksgiving, there are healthier ways to prepare them. You
can steam, roast, boil, or microwave them. Sweet potato fries are also tasty,
but don't eat them often. Although they offer more nutrients than fries made
from white potatoes, they're still high in fat.
How to Store
If you keep your sweet potatoes in a dry area with lots of
airflow, they'll last about a week or two. Don't put them in the refrigerator
unless they're cooked. The cold will make them hard in the middle and will
change their taste.
For sweet potato recipes, check out:
Black Bean-Smothered Sweet Potatoes
Sweet Potato Casserole
WebMD Medical Reference
Post by GLN
No comments:
Post a Comment